ОГОЛОШЕННЯ

Дорогі члени громади!
тим часом стає ясно, що криза Корона вірусу буде займати нас ще довго. Тому наші богослужіння і всі заходи повинні бути припинені на довгий час. Ніхто в даний час не може передбачити наскільки надовго.
Поки обмеження на богослужіння в Києві не були зняті, ви можете знайти актуальну проповідь на неділю в інтернеті на нашому сайті під розділом: Богослужіння – Проповіді.
Як тільки ми знову зможемо відсвяткувати наші богослужіння у Святій Катерині, ми, звичайно ж, проінформуємо вас.
Дякуємо за ваше розуміння, і я бажаю вам здоров’я і Божих благословінь.
Ваш пастор Маттіас Лази

Проповідь Пастора Маттіаса Лази на Пальмову неділю, 5 квітня 2020

 

Єв. від Марка 14,1-9

1 Два дні ж по тому мала бути Пасха й Опрісноки, тож первосвященики та книжники шукали, як би його схопити підступом і вбити,

2 але, мовляв, не під час свята, щоб розруху не було в народі!

3 І як був у Витанії, в домі Симона прокаженого, і коли він був за столом, то підійшла жінка з алябастровою посудиною щирого дорогоцінного нарду й, розбивши ту посудину, вилила йому на голову.

4 Деякі обурилися між собою: Навіщо, мовляв, така втрата мира!

5 Таж її можна було продати більш, ніж за триста динарів, а гроші бідним дати! І вони ремствували на неї.

6 Але Ісус сказав: Лишіть її. Чого її бентежите? Вона зробила супроти мене добрий вчинок.

7 Бідних бо ви завжди маєте з собою і, коли захочете, можете їм добро чинити; мене ж не завжди маєте.

8 Що могла, те зробила; вона заздалегідь намастила моє тіло на похорон.

9 Істинно кажу вам: По цілім світі, скрізь, де тільки буде проповідувана ця Євангелія, оповідатимуть і те, що вона зробила, на пам’ятку про неї.

 

Нам передається ця своєрідна подія. Спочатку нам називають одне лише ім’я господаря. Симон, прокажений. Ісус був його гостем зі своїми учнями. Компанія чоловіків сидить разом. Жінка без імені вривається посеред вечері. Вона розбиває пляшку з найціннішою нардовою олією. Учні, нарікаючи, оцінили вартість тієї нардової олії в 300 динарів, щорічна заробітна плата на той час. Сьогодні це було б ретельно перераховані 600 000 гривень. Стільки грошей всього за кілька крапель олії.

 

Учні бажають добра. Це могли б бути добрі протестанти: Ісус більше зрадіє, якби ти пожертвував ці гроші на добру справу. Це прадавнє протестантське мислення, твереза скромність, ніякого задоволення, ніякої розкоші. Треба залишатися смиренним, ні чого не дозволяти собі. Ніяких прикрас на вівтарі, щоб не відволікали відвідувачів церкви. Вони повинні думати про Бога, а не про одяг пастора чи пасторки. Учні бажають добра. Вони вважали, що знають Ісуса, а Ісус ставить інше в пріоритет. Ісус бачить співчуття жінки. Він також хвалить цей її вчинок. Ця жінка зрозуміла те, що відбувається у цей момент. Вона мужньо турбує чоловічу компанію за столом.

Подія датується двома дням перед святом Песах. Ісус опинився на межі найтемнішого часу в своєму житті.Вчинок цієї жінки сяє, як яскравий промінь світла посеред темного Страсного тижня. Вже тут світить трансформуюча сила любові. Ця жінка не боїться щось витратити на це. Ми нічого не знаємо про неї. Ми не знаємо, чи була вона заможною чи їй довелося витратити все своє майно на нардову олію. Ісус високо цінує її відданість.

Тому: нехай для ваших близьких це буде чогось коштувати. Це не має коштувати вам щорічної зарплати. Так, іноді речі, які нічого не коштують, набагато цінніші, ніж дорогі подарунки. Добрі слова подяки. Коли в останній раз вам доводилось казати хоча б «дякую» своєму партнеру? Я вважаю, що деякі надзвичайно важливі слова та речення нам дуже важко промовляти. Тоді, емоційно вони коштують більше, ніж цілий річний заробіток. Чому?

Наші душі живуть добрими словами. Коли востаннє ви хвалили своїх дітей? Дорослі діти також насолоджуються похвалою. Наприклад, “Ваша квартира оформлена з великою фантазією”, або: “Ви сьогодні вгадали мій смак вашою стравою, дякую!”

Я не хочу рахувати, скільки голодних душ серед нас. Душі, які терміново чекають визнання. Я уявляю, які зусилля люди докладають, яких великих успіхів вони досягають, щоб отримати хоч трохи визнання та уваги.

 

Ця жінка витрачає цілу річну заробітну плату, щоб висловити свою вдячність та шану Ісусові. І лише сам Ісус цінує її вчинок.

Вона розпізнала завдання для моменту і діяла правильно. Якщо ви хочете допомогти, можете зробити це, – відповідає Ісус своїм учням.

Як це часто буває в Біблії, є жінка, яка реагує мужньо, йде до компанії чоловіків, чинить правильно. Чоловіки обурені, а Ісус хвалить жінку.

Ми святкуємо Великдень через тиждень. Саме воскресіння вперше оголосили жінки. Якщо ви ставитесь до біблійної звістки серйозно, дуже важко виправдати, чому жінка не повинна бути пасторкою. Я не розумію, чому люди забувають шану, яку Ісус віддає жінкам, лише тому, що апостол Павло висловлюється інакше. Чоловіки не мають переваги перед жінками з точки зору віри. Вони не мають привілеїв лише тому, що вони чоловіки. Всі ми рівні перед Богом і нам слід прийняти це до серця в наших церквах.

Ісус каже: “Лишіть її!”, “Вона зробила супроти мене добрий вчинок.” Оповідатимуть те, що вона зробила, на пам’ятку про неї. Рік роботи для нескінченних спогадів.

Нехай це вам коштуватиме чогось, дорогі мої – зараз, під час коронавірусу, коли багатьом доводиться залишатися вдома.

Спробуйте сказати спасибі комусь хоча б раз на день або здивуйте когось похвалою або словами вдячності. Ви побачите, що воно того варте, життя стає красивішим, а карантин втрачає свою гнітючу атмосферу.

Боже,

ми так нескінченно залежні від похвали і визнання. Даруй нам бачення дрібниць повсякденного життя, які нам даровані і за які ми здебільшого забуваємо сказати спасибі.

Даруй нам відкриті очі та уяву, щоб визнавати один одного та хвалити.

У цей непевний час ми просимо тебе за усіх, хто не знає, як діяти. Ми просимо за всіх, у кого криза забрала підґрунтя для життя. Ми просимо про одужання для хворих.

Незважаючи на фізичну відстань, не дай нам втрачати внутрішню близькість.

Амінь

Любі члени громади, Ми хочемо залишатися на зв’язку з вами навіть у кризові періоди

Наш лист громади надходить саме у потрібний час.

Нам, напевно, доведеться святкувати Великдень вдома у своїх квартирах. Тим не менш, ми думаємо один про одного. У кризі ми, у святій Катерині, тримаємося один одного. Ви це вже довели. Ітому продовжуємо триматися разом. Ми стоїмо один біля одного поруч і відчуваємо наш зв’язок. Його не побачити, але цей зв’язок, що поєднує нас у молитві, набагато міцніший. Наприклад, наступною молитвою:

Боже, коли страх охоплює нашу країну, давайте обирати любов у той момент, коли ми не можемо обійняти один одного. Давайте знайдемо способи як самим бути люблячими обіймами Божими для наших ближніх через молитву. Ми, – у кого є розкіш працювати вдома, – думаємо про тих, кому доводиться обирати між турботою про своє здоров’я та можливістю заробляти на життя. Ми думаємо про тих, хто фінансово у скрутному положенні. Ми, – хто живе без факторів ризику, – пам’ятаємо про тих, хто особливо вразливий і чиє життя під загрозою. Ми, – хто може залишитися вдома, – думаємо про тих, хто не має помешкання. Ми думаємо один про одного і дякуємо тобі, Боже наш, за зв’язок у спільноті, який ти даєш нам попри всю зовнішню відстань. Амінь

Ми сердечно вітаємо вас,
колектив святої Катерини та пастор Маттіас Лазі

Наш орган потребує допомоги!

Наш орган супроводжує недільні служби вже понад двадцять років, а також радує прекрасними мелодіями. Ми дякуємо всім, хто грав на цьому органі протягом цих років за прекрасну музику та зразкове користування інструментом.

Однак двадцять років для органу – це період часу, який не проходить безслідно. Тим часом, сліди часу з’являються через збільшення дрібного ремонту та виходу з ладу труб.

У найближчі роки ми маємо активно замислитися над генеральним ремонтом та заощадити на це гроші, адже ми хочемо мати хороший орган для майбутніх відвідувачів церкви та концертів.

Генеральний ремонт органу дорогий і переважає фінансову спроможність громади. Тому ми просимо Вас зробити свій внесок у збереження нашого органу. Будь ласка, введіть ключове слово “орган” під час здійснення пожертви. Тоді ваше пожертвування піде повністю на оновлення органу у святій Катерині.

IMG_20200110_152025

Наш рахунок:

РЕЛІГІЙНА ОРГАНИЗАЦІЯ”НІМЕЦЬКА ЄВАНГЕЛІЧНО-ЛЮТЕРАНСЬКА РЕЛІГІЙНА ГРОМАДА СВЯТОЇ КАТЕРИНИ у ПЕЧЕРСЬКОМУ районі м.КИЄВА”

МФО – 322669

РАСЧ. СЧЕТ – 26001300738320

Код ЄДРПОУ – 16290520

Загальні збори громади 06.10.2019

Любі члени громади Св. Катерини!

06.10.2019 у приміщенні церкви Св. Катерини після ранкового богослужіння відбудуться загальні збори громади.

Порядок денний:

1)   Вибори нового церковного керівництва (Ради громади)

2)   Дообрання синодалів

Сердечно запрошуємо!

Що за свято!

Відвідування 37-го німецького Кірхентагу в Дортмунді65272252_903217606680648_5859471036931637248_n

Наш хор у супроводі прихожан і членів НЄЛЦУ відвідав 37-й німецький Кірхентагу в Дортмунді. Після виснажливої ​​поїздки на автобусі всі благополучно прибули в Дортмунд у середу, 19 липня. Перший виступ хору відбувся на наступний день. У п’ятницю та суботу ще були невеликі концерти в різних місцях Дортмунда. Крім того, було два спонтанних виступи на стенді церковної громади на Ринку можливостей і на стенді Мартін-Лютер Бунда. Таким чином, хор вніс важливий внесок у культурне розмаїття Кірхентагу і став дзвінким символом солідарності всіх християн за межами кордонів.

У неділю прийшов час прощатися і сісти на автобус додому. Всі повернулися з добрими враженнями до Києва в понеділок, 24 липня.

Загальні збори громади 14.04.2019

Любі члени громади Св. Катерини!

14.04.2019 у приміщенні церкви Св. Катерини після ранкового богослужіння відбудуться загальні збори громади.

Порядок денний:

1) Загальний звіт Церковної Ради за 2018 рік.

2) Фінансовий звіт та планування на 2019/20 рік.

Сердечно запрошуємо!