Проповідь Пастора Маттіаса Лазі на вісімнадцяту Неділю після Трійці, 11 жовтня 2020

Люба громадо,

І вийшовши звідти, Ісус відійшов до околиць Тира й Сидона.
22 Жінка-ханаанка з тих околиць вийшла й кричала, гукаючи: Господи, Сину Давидів, помилуй мене, бо мою доньку тяжко мучить біс!
23 Але Він не відповів їй ані слова. Підійшли Його учні та почали просити Його, кажучи: Відпусти її, бо вона кричить нам услід.
24 У відповідь Він сказав: Я посланий тільки до загиблих овець з дому Ізраїля.
25Вона ж підійшла, поклонилася Йому й каже: Господи, допоможи мені!
26 А Він у відповідь промовив: Не годиться брати хліб у дітей і кидати собакам. (Єв. від Матвія 15,21-26)

Ця Євангеліє дивне, ще більше, скандальне. Навряд чи є де-небудь інше місце в Євангеліях, де Ісус постає настільки суворим, таким зневажливим. На початку Ісус зробив вигляд, що не чує голосу жінки: “І він не відповів їй жодного слова”.

Коли Ісус більше не може ігнорувати ситуацію через крик жінки, випливає радикальне виключення: “Неправильно брати хліб у дітей і кидати його собакам”. Навряд чи можна очікувати від Ісуса таку жорстку відповідь.

Ісус дуже щільно замикає коло, я допомагаю їм, а не іншим; У ньому чітко визначено, хто всередині, а хто зовні, хто до нього належить або хто виключений з цього кола.

Важко було б витримати, якби ця історія вже закінчилася. Добре, що це не так. Євангеліст Матвій продовжує:

27 Вона сказала: Так, Господи, але й щенята їдять крихти, які падають зі столу їхніх панів.
28 Тоді Ісус сказав їй у відповідь: О жінко, велика твоя віра! Нехай буде так, як ти хочеш! І видужала її дочка тієї ж миті. (від Матея 15,27-28)

Історія виключення раптом стає історією зцілення. Але кінець був для глядачів того часу не менш дивним, ніж початок. Оскільки Ісус дозволяє краще навчитися самому – від ханаанеянки: В очах євреїв того часу це невіруючий іноземець “незначної статі” – я повинен це сказати, щоб зрозуміти скандальність цієї історії.

Ісус розвивається в цих кількох віршах. Від суворого прихильника «закритого суспільства» до того, хто порушує цю замкнутість. Ісус помиляється, робить помилку, вчиться і виправляється. Ісус, який виявився таким суворим і негативним з першого разу як ми його чуємо, раптом стає по-людськи симпатичним.

Процес навчання Ісуса має вихідну точку: віру хананеянки. Віра може змусити зникнути гори упереджень, неприйняття та виключення. І якщо Ісус хотів навчитися, визнати помилку та виправити себе, то ми можемо зробити це також вірою. І може спробувати заохотити бути відкритими тих, хто через невпевненість і страх відмежовуються.

Ще дратує дещо інше: Чому ця історія взагалі передавалась? Чому євангеліст Матвій зображує тут Ісуса як того, хто помиляється, хто – якщо не обтяжений забобонами – то є принаймні черствим і потребує повчання? Тоді це не було данністю.

Якщо ви прочитаєте описи життя римських імператорів того часу, рідко зустрінете критичні тони. Пізніші легенди про святих також часто малюють прекрасну картину. Не Матвій.

Перше, що мені кидається в очі, це те, що Біблія – це глибоко чесна книга. Ця любов до правди навіть не зупиняється на Ісусі. Ісус щойно став цілком людиною; Дитина свого часу і своєї віри. Але це більше. У цій казці він є тим, хто усвідомлює віру ханаанської жінки і зцілює її дочку.
Цей приклад спонукає мене бути правдивим. Прикрашати те, що є, нікому не допомагає.

Цією історією євангеліст Матвій переслідує ще одну мету. Він записує їх, своїх читачів, до родословної книги. За його часів християнські громади також відкрилися для неєврейських послідовників. Діяння апостолів та послання Павла чітко повідомляють, що цей розвиток подій не пройшов гладко.

І Євангеліст Матвій пише своїм читачам: Не робіть коло занадто вузьким; не визначає, кому дозволено належати, а хто повинен залишатися надворі. Церква Христа не є “закритим суспільством”. Ісус теж це дізнався, і тоді ви повинні зрозуміти це і в його учнівстві.

І це було вірним не тільки лише 2000 років тому, це вірно і сьогодні. Ми мусимо навчитися цьому і розуміти сьогодні знову і знову. Християнська громада не є “закритим суспільством”. Перш за все, це не юридичне питання: хто конфірмований, а хто ні?

У лютеранських церквах ми маємо конфірмацію як необхідну умову для можливості брати участь у прийнятті рішень. Однак це не означає, що ми як церква відкидаємо людей. Будь ласка ми, запрошуємо всіх, хто цікавиться нашою євангельсько-лютеранською вірою.

Ніхто не відхиляється, хто має запитання. Усі, хто зацікавлений у конфірмації, сердечно запрошуються до на уроки з конфірмації. Тільки коли ви знаєте, що особливого в євангелічно-лютеранській вірі, ви зможете взяти участь у справах громади.

Бути відкритою та гостинною громадою – це в мене на серці. Бог хоче, щоб усі люди були врятовані і прийшли до пізнання істини. Я хочу сприймати ВСЕ з цього серйозно. Я хочу мати велике серце, бо любов завжди починається з широкого серця.
Амінь